
Cyklina stolarska to niepozorny kawałek metalu, który może stać się niezastąpionym narzędziem w waszym warsztacie! Wystarczy tylko dać mu szansę, czyli poprawnie przygotować i użytkować, a odwdzięczy się perfekcyjnie gładką powierzchnią, której nie da nam nawet strug, czy papier ścierny!
Którą cyklinę wybrać?
Cykliny mogą przybierać różne kształty, najczęściej używa się jednak cykliny prostokątnej, która służy do pracy na płaskiej powierzchni drewna. Cykliny profilowe służą natomiast do pracy na powierzchniach wklęsłych i wypukłych. Oferujemy grubsze i cieńsze cykliny - od 0,25 mm do 1,0 mm. Im grubsza cyklina, tym grubszy wiór otrzymamy, tym samym jej praca będzie bardziej agresywna.
Jak przygotować cyklinę do pracy?
Cyklina kupiona w sklepie wymaga specjalnego przygotowania. Jest to kilkuetapowy proces, który wymaga odpowiednich akcesoriów. Szczegółowe informacje znajdziesz w dziale PORADY/cykliny.
Możesz także skorzystać z naszych Zestawów do ostrzenia cyklin, w których znajdziesz nie tylko potrzebne akcesoria, ale także instrukcję video oraz drukowaną. Zestawy pozwalają ostrzyć cykliny bez imadła.





Skrobaki - łatwiejsze w obsłudze
Skrobaki służą przede wszystkim do pracy zgrubnej. Nie wymagają tak czasochłonnego przygotowania jak ma to miejsce w przypadku cyklin. Ich krawędź roboczą przygotowuje się tak jak klasyczne ostrza, czyli np. ostrzy na syntetycznych kamieniach wodnych. Niektóre ze skrobaków mają wręcz wymienne ostrza, których nie trzeba w żaden sposób przygotowywać do pracy. Tym samym skrobaki są narzędziami do szybkiej wstępnej obróbki powierzchni. Można za ich pomocą usuwać także stare lakiery i farby.