Sklep Dluta.pl
porady - kategorie
porady - tagi
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Producenci
Dłuta stolarskie - rodzaje 0

Rodzaje dłut stolarskich

Jakie dłuto stolarskie kupić?


Dłuto stolarskie to jedno z podstawowych narzędzi do ręcznej obróbki drewna. Niezbędne zarówno w profesjonalnym zakładzie stolarskim, jak i w przydomowym warsztacie majsterkowicza. Trochę na pewien czas zapomniane, obecnie wraca do łask wraz z modą na prace ręczne w drewnie.

Dłuto składa się z części roboczej (klingi), wykonanej z jednego kawałka stali zakończonej z jednej strony ostrzem a z drugiej trzpieniem. Na trzpieniu osadza się rękojeść (trzonek), który najczęściej wykonany jest z twardego drewna. Dłuta można używać wykorzystując tylko siłę ręki, albo poprzez pobijanie drewnianym młotkiem (to tzw. pobijak / knypel). Używa się przede wszystkim pobijaków prostokątnych, które dają możliwość użycia większej siły niż pobijaki okrągłe. Wiele dłut stolarskich posiada na końcu rękojeści metalowy pierścień, który zabezpiecza rękojeść przed rozszczepieniem podczas intensywnej pracy pobijakiem.

Dłuta stolarskie mają szerokie zastosowanie w pracach stolarskich i ciesielskich. Służą zarówno do przecinania, jak i gładzenia powierzchni drewna. Zastosujesz je zarówno do obróbki zgrubnej, jak i precyzyjnych prac wykończeniowych. Często wykorzystywane są także do wykonywania wszelkiego rodzaju połączeń np. gniazdowych, czy na wczepy. 

 

Rodzaje dłut stolarskich

Kiedy mówimy "dłuto stolarskie", mamy najczęściej na myśli najbardziej typowego przedstawiciela tego gatunku, czyli tzw. dłubak. Nie każdy jednak wie, że rodzajów dłut stolarskich jest wiele, a ich zastosowanie może być zaskakująco różne. We współczesnym języku zapomniano o starych, często pochodzących z jęz. niemieckiego, nazwach, które bardzo precyzyjnie określały rodzaj tego typu narzędzia. Spróbujmy zatem przybliżyć sobie nie tylko rodzaje dłut stolarskich i ich przeznaczenie, ale przywołajmy także ich stare nazwy!

 

 Dłuto z fazowaniem bocznym (dziobak, dłubak)

Dłuto z fazowaniem bocznym (dziobak, dłubak) - najbardziej popularne i uniwersalne dłuto stolarskie. Przeznaczone do standardowych prac stolarskich, w tym połączeń stolarskich m.in. jaskółek. Jeśli występuje w wersji ciesielskiej (większej i masywniejszej), może być używane do cięższych prac.

 

 

Dłuto z fazowaniem zbieżnym

Dłuto z fazowaniem zbieżnym - zbliżone do powyższego dłubaka, jednak faza schodzi do samego dołu i jest prowadzona zbieżnie, przez co dłuto może być stosowane do prac wykończeniowych w narożnikach. Doskonałe dłuto do wykonywania połączeń na jaskółczy ogon.

 

 

Dłuto bez fazowania (rzezak, sztemajza)

Dłuto bez fazowania (rzezak, sztemajza) - przekrój prostokątny wzmacnia dłuto i pozwala na cięższe zastosowanie. Przeznaczone do obróbki zgrubnej, oczyszczania gniazd itp.

 

 

Dłuto skośne (dłubak skośny)

Dłuto skośne (dłubak skośny) -  odmiana dłuta z fazowaniem bocznym. Ostrze ścięte pod kątem pozwala na pracę w narożnikach. Idealne do oczyszczania trudno dostępnych miejsc, narożników, prac wykończeniowych.

 

Dłuto wygięte

Dłuto wygięte - z odsadzoną rękojeścią, niekiedy występuje w wersji z ostrzem skośnym. Umożliwia skrawanie w miejscach, w których rękojeść przeszkadza - np. w szufladach.

 

 

Dłuto gniazdowe

Dłuto gniazdowe (przysiek) - dłuto z wyjątkowo grubą klingą, która jednocześnie jest dość wąska. Idealne do głębokich dłutowań, wycinania gniazd pod połączenia ciesielskie  itp. Zbieżna część robocza zabezpiecza przed blokowaniem się w gnieździe. Może być używane w charakterze dźwigni.

 

 

 Dłuto kątowe (kąciak)

Dłuto kątowe (kąciak) - z ostrzem wyprowadzonym pod kątem prostym i wewnętrzną fazą. Idealne do oczyszczania narożników. 

 

 

Dłuto wklęsłe (żłobak, piesznia, holajza) - klinga w formie rynienki pozwala na wykonywanie otworów i żłobień.

 

 

Dłuto wklęsłe z wewnętrzną fazą

Dłuto wklęsłe z wewnętrzną fazą (żłobak, piesznia, holajza) - klinga w formie rynienki pozwala na wykonywanie otworów i żłobień. Wewnętrzna faza sprawia, że idealnie nadaje się do oczyszczania zaokrąglonych miejsc.

 

 

Dłuto stolarskie długie

Dłuto stolarskie długie - zdecydowanie dłuższe i cieńsze od klasycznego dłuta z fazowaniem. Odchudzona klinga i mniejszy kąt ostrza pozwalają na usuwanie bardzo cienkich warstw materiału. Idealne do oczyszczania miejsc trudno dostępnych. Nie nadaje się do współpracy z pobijakiem.

 

 

Dłuto stolarskie krótkie

Dłuto stolarskie krótkie - to krótki dłubak z fazowaniem zbieżnym. Krótka klinga sprzyja większej kontroli podczas pracy. Tradycyjnie stosowane do oczyszczania wgłębień pod zawiasy oraz prac wykończeniowych.

 

 

Jakie dłuta stolarskie wybrać na początek?

Zestawy dłut stolarskich

Najczęściej sprzedawanym dłutem stolarskim w naszym sklepie jest dłuto płaskie typu dziobak o szerokości 20 mm z serii Narex Standard. Możesz wybrać takie samo dłuto lub skusić się na dłuto na wyższym poziomie jakości:

Warto oprócz dłuta o szerokości 20 mm wybrać jeszcze 2 dłuta węższe, np. 10 i 16 mm, a także jedno szersze np. 26 mm.

Dobrym rozwiązaniem będzie wybór zestawu dłut, szczególnie, jeśli będzie to zestaw w drewnianej kasecie, gdyż rozwiąże to problem przechowywania i przenoszenia tych narzędzi:

 


 Obejrzyj film, jeśli chcesz dowiedzieć się:
▶ jakie dłuta stolarskie masz do wyboru i do czego służą
▶ jak używać poszczególnych rodzajów dłut stolarskich

 DŁUTA STOLARSKIE - rodzaje i zastosowanie



 

Wróć na stronę główną PORAD


Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium