Jak używać piły japońskiej?
W poprzednim wpisie pt. Piły japońskie - rodzaje, mogłeś przeczytać czym różnią się między sobą różne rodzaje pił japońskich. Mamy nadzieję, że ten materiał posłużył Ci do wyboru odpowiedniej piły do drewna. Jeśli więc jesteś już szczęśliwym posiadaczem piły japońskiej, czas nauczyć się jej poprawnie używać.
Gdyby jednym zdaniem odpowiedzieć na pytanie czym różnią się piły japońskie od zachodnich, należałoby powiedzieć, że piły japońskie się ciągnie, a nie pcha. I ta właśnie różnica, wynikająca m.in. z geometrii ostrza, powoduje, że piły te są bardziej precyzyjne, szybsze i nie wymagają tyle wysiłku, co piły, które znamy z naszego kręgu kulturowego.
Dlaczego Japończycy wolą ciągnąć swoje piły? A może dlaczego Japończycy wielu narzędzi używają inaczej niż my? Wywodzi się to z ich kultury i faktu, że tradycyjnie japońskie życie toczy się blisko podłogi. Również prace stolarskie wykonywano opierając drewno na niskich podpórkach, obok których siedział stolarz. Miało to znaczący wpływ na sposób używania narzędzi, w tym pił.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.finewoodworking.com
Na co zwrócić uwagę podczas cięcia piłami japońskimi?
Odpowiednia perspektywa
Japończycy tną siedząc na podłodze, ale Ty możesz równie efektywnie ciąć wykorzystując strugnicę. Jakąkolwiek postawę przyjmiesz, postaraj się spoglądać na piłę tak, aby każde twoje oko widziało linię cięcia. Możesz ciąć używając jednej ręki, jednak na początku łatwiej będzie Ci łatwiej chwycić piłę oburącz. Dzięki temu będziesz mógł brzeszczot prowadzić prosto, nie odginając go podczas ruchu.
Bardzo często, szczególnie na początku przygody z piłami japońskimi, problem w barku precyzji cięcia, czy wręcz blokowaniu się piły, wynika z tego, że przybieramy złą postawę, a brzeszczot zaczyna się wyginać.
Pierwsze nacięcie
Podczas pierwszego nacięcia istnieje ryzyko przesunięcia brzeszczotu. Aby temu zapobiec wykorzystaj kciuk lewej ręki, który pomoże Ci utrzymać linię cięcia. Pomóc może także użycie znacznika zamiast ołówka. Noże w znacznikach precyzyjnie rozcinają włókna drewna, co ułatwia znacząco rozpoczęcie cięcia, które może być utrudnione szczególnie w twardych gatunkach drewna.
Rozpoczynanie cięcia
Cięcie rozpocznij częścią brzeszczotu znajdującą się najbliżej rękojeści. Pierwsze ruchy mają być dość zdecydowane i krótkie.
Następnie tnij przy użyciu niewielkiego nakładu siły, wykorzystując 2/3 długości brzeszczotu. Dzięki specjalnemu kształtowi zębów, jak i wadze własnej, piła “wgryza” się w materiał przy użyciu niewielkiej siły. Im mniejszy jest nakład siły, tym lepszy jest z reguły efekt cięcia.
Używanie rękojeści
Podczas robienia długich nacięć prawa dłoń (ciągnąca) powinna znajdować się na końcu rękojeści, lewa dłoń (prowadząca) powinna być usytuowana blisko brzeszczotu.
Cięcie poprzeczne
Przecinając grubą belkę możesz napotkać na problem z utrzymaniem prostej linii cięcia. Dlatego po wykonaniu płytkiego nacięcia z jednej strony obróć element o 90 stopni od siebie i kontynuuj cięcie. Pomoże w prowadzeniu brzeszczotu.
Cięcie wzdłużne
Szczególnie podczas cięcia długich elementów na pewnym etapie drewno zaczyna zaciskać się wokół brzeszczotu. Aby tego uniknąć i nadal cieszyć się swobodą cięcia, zabezpiecz nacięcie niewielkim klinem, a dzięki temu brzeszczot będzie nadal lekko przesuwał się w drewnie.
- Jeśli piła nie tnie równo, zmień kąt ułożenia piły względem obrabianego elementu (20°-90°), czyli podnieś lub opuść piłę. Należy także upewnić się, czy obrabiany element znajduje się na stabilnej powierzchni (czy wyeliminowane zostały ewentualne drgania).
- Dobierając piłę do kawałka drewna, który chcesz przeciąć, zwróć uwagę, aby długość brzeszczotu była przynajmniej dwukrotnością długości/grubości obrabianego elementu.
- Im cieńszy brzeszczot, tym proces cięcia jest szybszy i bardziej energooszczędny. W większości pił grubość brzeszczotu jest stała na całej jego szerokości. Wyjątkiem są piły Deluxe i Silky, gdzie brzeszczot po środku jest węższy niż przy ostrzu i grzbiecie. Redukuje to tarcie i gwarantuje czystsze cięcie.
- Rzaz oznacza szerokość szczeliny jaką pozostawia piła po cięciu. Z reguły zęby większości pił są rozwarte na boki. Wyjątkiem są piły dedykowane do przycinania kołków i piły Silky.
Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować: