Strugi to zaawansowane narzędzia skrawające z ostrzem osadzonym w korpusie. Służą do wyrównywania i wygładzania powierzchni drewna, a niekiedy do nadawania kształtu i wyrównywania powierzchni połączeń stolarskich. Szerzej o rodzajach strugów mówimy dziale porady: PORADY/Strugi
Obecnie najbardziej popularne są strugi metalowe, choć to strugi drewniane są typowe dla stolarstwa polskiego. Dopiero niedawno pochodzące z Ameryki i Wielkiej Brytanii strugi metalowe oparte konstrukcjach typu Bailey, Bedrock, czy Norris podbiły nasz rynek i wciąż zyskują kolejnych zwolenników. Strugi metalowe cenione są przede wszystkim za dużą wytrzymałość i szybką, a jednocześnie precyzyjną regulację.
Ręczne strugi stolarskie - podstawowe rodzaje
Strugi płaszczyznowe - to strugi posiadające numerację od 1 do 7. Im wyższy numer, tym dłuższy strug. Jednak numer i długość nie ma bezpośredniego związku z kolejnością ich stosowania. Najdłuższe spustniki (nr 6 i 7) służą do poziomowania powierzchni. Gładziki (nr 1, 2, 3 i 4) wykorzystywane są do ostatecznego wygładzania. Nr 5 uznawany jest za strug pośredni, łączący obie te funkcje.
Strugi typu block plane - małe, jednoręczne strugi, które służą do prac na małych powierzchniach oraz prac wykończeniowych. Są prostsze w konstrukcji oraz łatwiejsze do obsługi.
Strug zębak nr 108 S ECE
Klasyczny drewniany zębak, którego ząbkowany nóż służy do nadawania równej chropowatości powierzchni drewna przy sklejaniu, fornirowaniu. Ze względu na wysoki kąt skrawania może także służyć do wstępnego strugania bardzo twardego lub/i problematycznego drewna.