Strugi stolarskie do zadań specjalnych
Strugi możemy podzielić na dwie podstawowe grupy. Pierwsza z nich, to strugi do wyrównywania i gładzenia powierzchni, np. spustniki, gładziki, czy małe strugi jednoręczne. Istnieje jednak druga dużo większa grupa bardzo specjalistycznych strugów, które kiedyś były niezastąpione i występowały standardowo w każdym warsztacie stolarskim. Dzisiaj są zdecydowanie rzadziej spotykane, a niektóre z nich straciły wręcz rację bytu. Obecnie najczęściej możemy podziwiać je na targach staroci lub w książkach z początków ubiegłego wieku. Nadal jednak stosuje się kilka podstawowych typów, m.in.:
kątniki – otwarta szczelina umożliwia struganie na całej szerokości narzędzia, używane do obróbki wpustów, wręgów
wyżłabiaki - do wykonywania i obróbki wpustów i wręgów; obróbki wąskich elementów
zębaki - do przygotowywania powierzchni drewna do klejenia lub pokrywania np. fornirem.
Więcej na temat strugów przeczytasz w dziale PORADY/strugi.
Strug zębak nr 108 S ECE
Klasyczny drewniany zębak, którego ząbkowany nóż służy do nadawania równej chropowatości powierzchni drewna przy sklejaniu, fornirowaniu. Ze względu na wysoki kąt skrawania może także służyć do wstępnego strugania bardzo twardego lub/i problematycznego drewna.