Nóż traserski KOGATANA Standard - lewy
szt.Nóż fazowany jednostronnie z pojedynczym ostrzem. Służy do trasowania oraz cięcia przy liniale. Dla osób leworęcznych.
Opis
Trasowanie drewna wydawać się może zadaniem banalnie prostym, wystarczy przecież dobrze zaostrzony ołówek... Nic bardziej błędnego! Od tego jak dokładnie wyznaczymy linie na drewnie może niekiedy zależeć powodzenie całego projektu! Oczywiście maksymalna dokładność nie zawsze jest potrzebna, warto jednak przyjąć pewne standardy pracy, które ustrzegą nas przed niepotrzebnymi problemami, a jednym z tych standardów jest poprawne i dokładne wymiarowanie materiału. Co zatem wybrać do przenoszenia wymiarów na drewno?
Ołówek stolarski - dobrze widoczny, zmazywalny, jednak niezbyt precyzyjny. Nóż traserski - do bardzo precyzyjnego trasowania. Nacięte linie mogą być wstępną linią cięcia dla piły lub dłuta. Znaczniki traserskie - służą zarówno do precyzyjnego trasowania, jak i do przenoszenia wymiarów. Posiadają jednak ograniczony zakres roboczy. Szydła - wielozadaniowe narzędzia, które z powodzeniem mogą być stosowane do precyzyjnego trasowania.
Więcej informacji, m.in. na temat optymalnego doboru noży, a także na temat ich ostrzenia, można znaleźć w broszurach technicznych i filmach instruktażowych zamieszczonych w dziale PORADY/noze.
Do czego ten nóż?
- Do pracy zarówno w miękkim, jak i bardzo twardym i wymagającym drewnie
- Do trasowania
- Do cięcia forniru
- Do prac snycerskich
Dla kogo ten nóż?
- Dla lutnika
- Dla modelarza
- Dla renowatora
- Dla rzeźbiarza
- Dla stolarza
- Dla osoby leworęcznej
Poziom jakości wg DLUTA.PL
Informacje techniczne
- Szczegółowe parametry tego produktu znajdziesz w zakładce Dane techniczne. ↑
- Aby porównać dane techniczne kilku produktów użyj zielonego przycisku Porównaj. ↑
- Nóż lewy - kiedy trzymamy go w dłoni to po lewej stronie ma fazowanie, prawa strona jest płaska i może być dosunięta np. do liniału. Nóż ten będzie przydatny dla osoby leworęczne podczas cięcia do siebie. Niekiedy jednak jest konieczne prowadzenie noża od siebie, wtedy zastosować należy nóż prawy.
- Rękojeść - proponujemy owinąć część noża paskiem skórzanym, tak jak robią to Japończycy.
- Kąt ostrzenia - 30°
- Noże japońskie nie są odporne na korozję. Do ich zabezpieczenia polecamy olej służący do konserwacji stali - np. Olej uniwersalny BALLISTOL.
- Noże japońskie są wstępnie naostrzone przez producenta, jednak wymagającym użytkownikom zalecamy samodzielne przygotowanie narzędzi do pracy, np. wg wskazówek znajdujących się w dziale PORADY/noze.
Dane techniczne
jakość wg Dluta.pl | **** |
rodzaj stali | węglowa 3-warstwowa |
twardość stali | 58 HRc |
rękojeść | brak |
grubość części roboczej | 2-3 mm |
długość całkowita | 160-180 mm |
dostępne szerokości | 6 | 12 | 18 mm |
do trasowania | tak |
do cięcia forniru | tak |
do rzeźbienia | - |
icon_gwarancja-10_lat | tak |
Kraj pochodzenia | Japonia |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od Klientów, którzy kupili dany produkt. Opinie pochodzą tylko od zalogowanych użytkowników. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Alex
Posiadam kilka noży tego typu. Powiem tyle: to na pewno dobry wyrób kowalski, ale typowo pod rynek europejski. Japońska kogatana ma 63hrc i oferowany tutaj nóż to mięczak. Ponadto nikt kto nie wie co to ura i ostrzenie karborundem na żelaznej płycie nie powinien myśleć o zakupie tego noża bez nieuniknionej katastrofy.