Dłuto stolarskie japońskie TATAKI NOMI
szt.Tradycyjne japońskie dłuto stolarskie do średnio ciężkich prac. Zastosowanie uniwersalne. Seria łączy wysoką jakość i przystępną cenę.
Opis
Dłuta stolarskie japońskie TATAKI NOMI - opis serii
Seria dłut Tataki Nomi charakteryzuje się wysoką jakością typową dla narzędzi japońskich, zachowując jednocześnie przystępną cenę. Ze względu na niezbyt grubą część roboczą (5-6 mm), dłuta te polecane są szczególnie dla stolarzy meblowych.
Zastosowanie dłut stolarskich japońskich TATAKI NOMI
- Do pracy zarówno w miękkim, jak i twardym drewnie
- Do średnio ciężkich prac stolarskich
- Jest to dłuto o uniwersalnym zastosowaniu
Dla kogo te dłuta?
- Dla stolarza
Informacje techniczne
- Szczegółowe parametry tego produktu znajdziesz w zakładce Dane techniczne. ↑
- Dłuta TATAKI NOMI nie są odporne na korozję. Do ich zabezpieczenia polecamy olej służący do konserwacji stali.
- Dłuta TATAKI NOMI wymagają samodzielnego przygotowania do pracy. Należy wyrównać (zeszlifować) spodnią część (z zagłębieniem ura) i naostrzyć dłuto, np. wg wskazówek znajdujących się w dziale PORADY/dluta-stolarskie.
Dłuta japońskie różnią się od dłut zachodnich zarówno kształtem, jak i właściwościami. Oto główne różnice:
Część robocza powstaje z dwóch rodzajów stali - miękkiej, która absorbuje uderzenia oraz twardej stali węglowej, która zapewnia niesamowitą ostrość.
Charakteryzuje je większa twardość (62-65 HRc), jak również wyższą odpornością na zużycie. Duża twardość sprawia także, że dłuta są wyjątkowo ostre, jednak są jednocześnie bardziej podatne na pękanie niż ich zachodnie odpowiedniki. Podczas podważania lub obróbki sękatego drewna należy zachować szczególną ostrożność.
Specyficzne zagłębienie (Ura) na spodniej części dłuta japońskiego zmniejsza powierzchnię styku pomiędzy narzędziem, a materiałem, co wpływa na zredukowanie tarcia. Zagłębienie ułatwia także ostrzenie, ponieważ tylko niewielka powierzchnia spodniej części dłuta musi zostać starta.
Metalowy pierścień znajdujący się na rękojeści, jest na niej luźno osadzony. Przed pierwszym użyciem należy pierścień osadzić na stałe na rękojeści, tak aby młotek podczas pobijania miał kontakt tylko z drewnem. Dłuta dostosowane są do pobijania metalowym młotkiem.
Dane techniczne
rodzaj stali | wysokowęglowa |
ilość warstw | dwie |
twardość stali | 63 HRc |
rękojeść | czerwony dąb, woskowana |
długość części roboczej | 58 mm |
grubość części roboczej | 5 - 6 mm |
długość całkowita | 225 mm |
metalowy pierścień | na wszystkich rękojeściach dłut stolarskich japońskich |
icon_gwarancja-10_lat | tak |
Kraj pochodzenia | Japonia |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od Klientów, którzy kupili dany produkt. Opinie pochodzą tylko od zalogowanych użytkowników. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Grześ_
Świetne dłuto, wystarczy przejechać po kamieniu 6000 i można produkować wiórki . POLECAM (opinia przeniesiona z poprzedniego sklepu, data: 16.10.2014)
Krzysztof K
Jeżeli ktoś chce golić komary pod pachami to chyba odpowiednie narzędzie. Mnóstwo Oh'ów i Ah'ów na temat japońskich dłut można przeczytać w sieci, ale żeby zrozumieć i co chodzi trzeba samemu spróbować. Cena kontra możliwości - super. Pracuje dużo w sklejce i dębie, rewelacyjne efekty, na przykład dąb po tych dłutach błyszczy się jak polakierowany. (opinia przeniesiona z poprzedniego sklepu, data: 14.10.2013)
pq75
Świetne dłuto (używam 6mm). Jako jedno z niewielu nie wymagało ostrzenia. Niezwykle ostre. Praca nim to prawdziwa przyjemność. Trzeba jednak trzymać się zaleceń producenta i pamiętać że są bardziej podatne na pęknięcia. Mi powstało pęknięcie na kołnierzu trzonka (po upadku na metalową szynę), na szczęście nie ma to wpływu na pracę, dłuto cały czas jest stabilnie osadzone. (opinia przeniesiona z poprzedniego sklepu, data: 31.05.2012)
Marcin
Sukcesywnie kupowałem po jednym dłucie i mam ich kilka rozmiarów. Nowe dłuto jest naostrzone całkiem dobrze, ale uważam że jeszcze trzeba je wykończyć na kamieniu 6000-8000 i wypolerować. Wtedy ostrość jest perfekcyjna. Warto też wypłaszczyć spód ostrza, bo też nie jest idealne. Ale nie sprawia to problemu ze względu na wklęsłość zwaną Ura, która zmniejsza ilość stali do zeszlifowania. Fabrycznie ostrze wyprowadzono pod kątem około 27,5 stopnia (każdy egzemplarz nieco różnił się pod tym względem). Tradycyjna japońska konstrukcja sprawia, że dłuto jest inaczej wyważone niż dłuta europejskie i inaczej leży w dłoni...trudno to ująć słowami, ale pracuje się tym inaczej.. Szczególnie czuć tę różnicę gdy podczas pracy sięgamy na przemian po dłuto europejskie i japońskie. Dłuto jest masywne i dobrze sprawdza się podczas dłutowania w poprzek włókien. Jakość wykonania nie jest perfekcyjna - widać ślady po maszynowej, masowej produkcji. Stal jest dobrej jakości i długo utrzymuje ostrość. Jeśli ktoś lubi egzotykę i japońskie stolarstwo to będzie zadowolony. Ale na tym poziomie cenowym jednak warto rozważyć zakup Kirschena, albo Narex Richter.